luni, 7 aprilie 2014

Micuta ecologista

Copila mea este ecologista din fire. Probabil ne-a tot auzit pe noi discutand despre diverse si s-a lipit si de ea :)
Nu suntem extremisti, suntem mai mult pe principiul "nu risipi/recicleaza cat mai mult", dar ea ... a dus putin la extrema chestia asta. Maraie de cate ori vede cate un camion plin cu busteni, asa-i daca locuiesti in zona de deluri/paduri, si te mai plimbi si off-town, le vezi destul de des.

sursa


Mai nou a inceput sa priceapa si treaba cu extrapolatul. Ca hartia e din lemn o stia, si nu o risipea, ingrijea cartile, refoloseam cutii pt jucarii. Cand a inceput sa foloseasca doar cate un mm de hartie igienica, sa nu taiem padurea, am inceput sa ma ingrijorez, la fel cand a inceput si sa bufneasca in plans cand vede pe cineva irosind resurse sau neintelegand ce incearca ea, foarte vehement sa explice, despre protejarea mediului.
De cateva luni tot spune ca visul ei, cand va fi mare, este sa se plimbe prin toata lumea, sa le explice oamenilor ca nu e bine sa-si bata joc de Planeta!

Apogeul a fost sambata seara. Nu mai stiu de la ce a pornit dar era la o faza ca ... sa stingem becurile (i-am explicat ca-s economice), sa aruncam banii, ca-s facuti din hartie=copaci (i-am spus ca-s din plastic dar nu a ajutat, deja stie ca producerea de plastic este mult mai daunatoare decat a taia copacii), sa oprim centrala ca se consuma gaze (extrase tot prin distrugerea mediului), si sa arncam toate bijuteriile din aur, telefoanele, tableta,  ca-s facute cu aur/metale rare pentru care se distruge Rosia Montana!
Eu nu stiu daca gandeam atatea, la 6 ani jumate!

La toate explicatiile noastre semi-amuzate, semi-ingrijorate, a cam inceput sa boceasca, era foarte pornita pe subiect. I-am spus ca pana la urma oriunde a aparut omul s-au cam distrus chestii din Planeta, ca omul a vrut sa construiasca, sa manance, si sa-si creeze tot felul de alte lucruri, din cele existente deja, distrugand unele din ele. Argumentul folosit este ca ar fi bine sa consumam/risipim cat mai putin, sa folosim/ingrijim cat mai indelung ceea ce avem deja, sa nu ne luam chestii de fitze ci doar daca avem nevoie de ele (si fara a fi frustrati din cauza asta) si in general sa fim cat mai in armonie cu natura, ca ea sa nu ne omoare. Este loc pt toti, nu trebuie sa ne sinucidem noi, ca sa nu mai facem "rau".
Ea a raspuns, printre bocete, ca nu mai are nevoie de casa, ca vrea sa traiasca in padure (adica pe deal, la 10 min de casa noastra), nici macar in cort. Taica-su, care nu-i nici el intreg la minte, zice "pai hai in padure!"
Ea face ochii mari "acum?! HAI!" si isi pun papucii si ies pe usa, in pijamale, la 9 seara, pe burnita si 8-9 grade!!!

Nu stiu ce au facut in cele 5-10 min cat au lipsit, eram certa ca a fost o faza cu psihologie inversa, dar in ultimele minute cam incepusem sa ma intreb ...
S-au intors, ea mult mai calma, pt ca gasisera o solutie de compromis, sa nu doarma chiar in padure, ci pe terasa, unde avem un pat, care a fost burdusit cu plamuma groasa, ei doi cu caciuli si manusi, si au adormit in buna pace cu Universul, nu inainte de a-i fi citita uzuala poveste de seara, de pe smart-phone (ca lanterna, cu care ar fi putut citi dintr-o carte, are baterii, care polueazaaaa mama-mama) :))))

Duminica dim au spus ca au dormit excelent, ceea ce nu ma indoiesc, sotului ii place mult in natura si avem ceva antrenament de stat la cort, dar de fata ma cam ingrijoram putin, toata ziua a fost cam rosie in obrajori, si pana la urma s-a dedus ca-i de bine, nu de potentiala raceala, cum ma temeam eu.

La pranz s-a dus foarte decisa si s-a infofolit iar pe terasa, pt nani, atat de decisa ca nici nu ne-a spus f clar, si am cautat-o cateva minute prin casa pana mi-a spus sotul "ia vezi, nu s-o fi dus tot pe terasa!". Exact acolo era, cu o paturica relaziv subtire, pt ca pe cealalta i-o lasase lui Matei, sa aiba cu ce se inveli si el, daca vrea sa doarma de pranz, in patul lui :)

Duminica seara am zis ca pun piciorul in prag. Adica le-am explicat discret, separat fiecaruia, incepand cu fata (ea e mai putin capoasa decat taica-su, uneori) :) ca ar fi bine sa doarma in casa in seara asta, ca se anunta si mai racoare noaptea ce urmeaza si mi-e teama sa nu raceasca chiar in ultima sapt de gradinita, si ca noptile urmatoare vor fi mai calde si atunci nu voi avea nici cea mai mica impotrivire la dormitul pe terasa. A parut a fi deacord.

Sotului i-am spus ca incepe o noua sapt de lucru si ar fi bine sa doarma calumea, in patul lui, sa nu-l ia cumva frigul si sa-l vad si cu muci de Paste. Prea tarziu, pana sa termin eu explicatia el era deja imbracat de dormit afara si o razgandise si pe fata! A spus ca vrea sa vada cat o tine :)
Deci ghici unde au dormit si noaptea asta? Mda, bonus fratiorul mai mic care s-a chitait o gramada si s-a culcat bosumflat ca nu are si el loc sa doarma pe terasa!

Ce bine ca avem o casa mare, cu paturi etajate la ei in camera (oricum dorm impreuna in patul de jos) si pat  matrimonial, de 1,60m, si alte inca vreo cateva locuri calde si pufoase!
Traiasca ecologia!

PS: se pare ca lumea inca nu l-a uitat pe Captain Planet :)

2 comentarii:

  1. :)))) mvaaaai, nu mai pot de ras, stiu ca tu esti ofticata, dar e foarte funny si serioasa fata ta. si tac'su copilului meu ar fi facut la fel, pe sistemul ia sa vedem cat o tine, eu cred ca o sa functioneze

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-s deloc ofticata, sunt prea preocupata sa ma tot minunez de ce face si ce gandeste :)
      Si eu sunt pe principiul ca trebuie sa-si asume si duca pana la capat hotararile, dar asta asa mai la rece, teoretic, pe moment imi vine greu sa fiu obiectiva si ... ne-cocolositoare :)
      Si azi-noapte au avansat, au dormit in curte, toti 3, in tipi :))

      Ștergere